Povijest sastava

Gospel sastav The Messengers nastao je 11. studenog 2002., na Martinje, kada je održana prva „službena“ proba. Sama ideja za okupljanje skupine koja bi izvodila gospel dolazi od voditelja Matije Škvorca, kojeg je u to vrijeme oduševio slovenski sastav New Swing Quartet. Pomisao kako bi fantastično bilo raditi takvu glazbu dovela je do ideje koja se dugo „kuhala“ u Matijinoj glavi. Krajem 2002. godine kockice su se posložile, Matija je među članovima svog drugog zbora Maranatha, ali i među prijateljima pronašao prve članove novog ansambla i nositelji dobre glazbe polako su propjevali.

Današnji Messengersi počeli su kao septet, tada su zajedno zapjevali Diana, Ivana, Sara, Vesna, Ivan, Mato i, naravno, Matija. Iako se već na prvoj probi zvuk sastava posložio točno onako kako ga je Matija i zamislio, u gospel vode krenuli su relativno bojažljivo, upravo stoga što je i sam voditelj imao veliko poštovanje prema toj vrsti glazbe. Od početaka je pravilo bilo: ili kvalitetno, ili nikako!

U međuvremenu je Sara napustila sastav, a na njeno mjesto stigla su dva muška člana, Danijel i još jedan Matija. Mato, koji je do tada pjevao bas dionice, posvetio se popratnim instrumentima, klavijaturama i bongosima. To je razdoblje jedino u povijesti sastava kada su muški članovi bili u većini.

Prvih godinu i pol rada sastav nije imao nijedan koncert, već su marljivo pripremali repertoar. Željeli su na prvi koncert doći potpuno spremni i iznenaditi publiku. Zanimljivo je da sastav u to vrijeme još nije imao ni ime, pa su prvi put nastupili pod imenom Senters.

Nakon prvog koncerta članovi sastava sjeli su i malo mozgali te su zaključili da se žele predstaviti kao nositelji dobre vijesti – i tada je ime sastava promijenjeno u The Messengers.

Nakon nekog vremena muški se dio ansambla sveo na tri člana (Ivan i dvojica Matija), a članicama se pridružio još jedan alt. Uskoro je sastav napustila Vesna i Messengersi su tako, kao sekstet, gostovali u raznim župama i gradovima (Šibenik, Ogulin, Đakovo…). Tada su za ansambl ponovo stigle promjene. Lanu su zamijenila dva alta (Ana i Morana), a Ivanu dva soprana (Martina i Antonia).

U ovom sastavu The Messengers su najduže nastupali, a specifičan zvuk zabilježili su i na nosač zvuka pod nazivom „Good news“.

Na tom je nosaču zvuka, kao povremeni član, svojim glasom pomagao i Ivan Čehil.

Nakon izdavanja i promocije CD-a, ansambl je ponovo doživio neke preinake u članstvu, da bi danas okupljao jedanaest članova, koji su uz novi zvuk i aranžmane počeli ispisivati novu stranicu povijesti gospel sastava The Messengers.