Voditelj sastava

Matija ŠkvorcMatija Škvorc idejni je začetnik te ustrajni voditelj gospel sastava The Messengers, koji se za prenošenje dobre vijesti kvalitetnom i vrhunskom glazbom brine već više od 11 godina.

Rođen je u Novoj Gradiški, da bi se doselio u Zagreb gdje je završio osnovnu glazbenu školu Josip Slavenski za harmoniku. U mladim danima promijenio je desetak različitih poslova – od konobara, domara i raznosača pizza, do profesionalnog vozača, da bi život od svoje 22 godine usmjerio u glazbenom pravcu. Upisao je i završio srednju glazbenu školu Blagoje Bersa za solo pjevanje te na kraju diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Miljenke Grđan.

Jednakim angažmanom i naglaskom na kvalitetu glazbenog izričaja i same izvedbe vodi i zbor Maranatha, a svojevremeno je četiri godine bio glavni vokal funky-rock benda Novo vrijeme. U njegov život već su tada počeli ulaziti gospel i jazz, kao dvije glazbene strasti koje je također nastavio „brusiti“.

Izvrstan osjećaj za pozornicu odveo ga je i u kazališne vode pa je tako u zagrebačkom Kazalištu Komedija surađivao u glazbeno-scenskim projektima Šišmiš, Dundo Maroje, Lijepa Helena, Jalta, Jalta, Đerdan, Aida, Gubec-beg, Cabaret i Spamalot. Od 2014. godine Matija Škvorc je stalni član ansambla Kazališta Komedija.

U suradnji s Aplauz teatrom igrao je slugu u predstavi Ljekarnik J. Haydna te pripremao zbor za predstavu Djevojčica sa žigicama. Da mu kazališne daske nisu strane pokazao je i u nezavisnoj produkciji B GLAD Produkcije, u velikom broadwayskom spektaklu Footloose, gdje je tumačio ulogu kauboja Boba, da bi briljirao ulogom franjevca Mucavog u domaćem spektaklu Crna kuća – mjuzikl u boji.

Od 2014. godine Matija Škvorc našao se u još jednoj važnoj ulozi u hrvatskoj metropoli – preuzeo je odgovornu ulogu voditelja Zagrebačkog katedralnog mješovitog zbora.

Inspiraciju i nadahnuće za gospel sastav The Messengers Matija je pronašao u sastavima Golden Gate Quartet i New Swing Quartet, a kako ih nije želio kopirati, već gospelu utrti neki novi put s novim zvukom, osnovao je mješoviti ansambl. Gospel je za Matiju način razmišljanja, glazba koja dokazuje slogan „manje je više“ jer su pjesme toga žanra u svojoj osnovi vrlo jednostavne, ali upravo u toj nevinosti leži ljepota koja prodire u srca slušatelja.

Matija je izrazito ponosan na upornost koja je Messengerse održala sve ove godine, ali i na sve dobre glasove koji su kroz sastav prošli i utkali svoje talente u to stablo koje je pustilo dobre i kvalitetne korijene. Tako su omogućili otvaranje nove stranice za sastav, stranice koja će doprijeti do još šire publike i vrhunskom glazbom joj prenijeti upravo dobru vijest kakva je utkana u temeljnu ideju Messengersa. Što donosi budućnost? Matija je siguran da donosi još pjesme i radosti. Možda će svi biti nešto stariji, ali sumnja da će biti išta ozbiljniji.